Maaltijdbezorgers tóch ZZP-ers

Dayone |
24 July 2018

Bijgewerkt op: 30 jan 2019


Het hoge woord is eruit in de zaak tussen Deliveroo en één van haar maaltijdbezorgers: de maaltijdbezorger is een zelfstandig ondernemer (een ZZP-er). Dit is door de Rechtbank Amsterdam bepaald.

 

Sinds 1 november 2017 biedt Deliveroo aan al haar maaltijdbezorgers een ZZP-contract. Ook deze bezorger had een ZZP-contract met Deliveroo getekend nadat zijn (tijdelijke) arbeidsovereenkomst afliep. Hij was het daar eigenlijk niet mee eens en wilde niet aangemerkt worden als ZZP-er. Daarom claimde hij bij de rechter een arbeidsovereenkomst te hebben.

 

De Rechtbank Amsterdam heeft gisteren de knoop doorgehakt en bepaald dat de maaltijdbezorger ongelijk heeft: de bezorger is een ZZP-er en heeft géén arbeidsovereenkomst maar een opdrachtovereenkomst. Volgens de rechter was het duidelijk dat Deliveroo en de fietskoerier de bedoeling hadden dat hij als ZZP-er aan de slag zou gaan. Dit was door de bezorger zelfs in een e-mail bevestigd. Daar komt bij dat de bezorger in kwestie zich ook bij de Kamer van Koophandel laten inschrijven als ondernemer. Verder vond de rechter het relevant dat de maaltijdkoerier zichzelf kon aanmelden voor bezorgklussen en ook in staat was om bezorgingen te weigeren. Hij kon zijn eigen kleren aan en zijn eigen thermobox gebruiken. Verder was hij vrij om te werken voor andere thuisbezorgdiensten en kon hij zich voor zijn werkzaamheden door anderen laten vervangen.

 

De Rechtbank heeft een persbericht gepubliceerd over deze uitspraak. Hierin roept de Rechtbank de wetgever op om met nieuwe wetgeving te komen indien de uitkomst van deze uitspraak ongewenst wordt geacht.

 

Zorgt u ook dat uw contracten met uw opdrachtnemers en werknemers waterdicht zijn? Vraag advies en mail naar zweipfenning@dayonelegal.nl