Eerder kondigde de belastingdienst al aan per 1 januari 2025 weer te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid/zzp-constructies. In navolging daarvan heeft het Ministerie van Financiën op 6 september 2024 een Kamerbrief gepubliceerd die meer duidelijkheid geeft over de handhaving. Wij zetten de belangrijkste punten uit de Kamerbrief voor je op een rij:
- Handhaving zal zich vooral gaan richten op de loonheffing bij opdrachtgevers. Dit betekent dat bedrijven verantwoordelijk worden gesteld voor de correcte classificatie van de arbeidsrelatie met hun opdrachtnemers. Als er blijkt dat een overeenkomst onterecht niet is aangemerkt als arbeidsovereenkomst, dan zal de loonheffing met terugwerkende kracht moeten worden betaald.
- Geen correctie met terugwerkende kracht met betrekking tot de periode vóór 1 januari 2025, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of eerdere aanwijzingen die niet zijn opgevolgd.
- Tot 1 januari 2026 zullen er geen vergrijpboetes worden opgelegd als partijen actief bezig zijn met de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie en het verkleinen van zzp-relaties binnen de organisatie. Er kan wel een verzuimboete worden opgelegd. Staatssecretaris van Financiën, Idsinga, heeft op 12 september jl. in een Kamerdebat aangegeven dat met boetes terughoudend zal worden omgegaan en dat bedrijven die ter goeder trouw zijn eerst een waarschuwing zullen krijgen.
- De Belastingdienst zal geen zekerheid geven door vóórdat partijen een arbeidsrelatie aangaan een oordeel te geven over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Dit punt hangt samen met het volgende punt.
- De Belastingdienst stopt met het vooraf beoordelen van arbeidsrelaties via modelovereenkomsten. Vanaf 6 september 2024 worden er geen nieuwe modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst beoordeeld. Bestaande overeenkomsten zullen niet meer worden verlengd. Lopende overeenkomsten blijven geldig tot de einddatum (uiterlijk 2029), indien er daadwerkelijk wordt gewerkt zoals is overeengekomen in de modelovereenkomst.
- De regering werkt aan nieuwe wetgeving om meer duidelijkheid te geven over de kwalificatie van arbeidsrelaties (wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden). Daarnaast wordt in het wetsvoorstel een rechtsvermoeden van werknemerschap geïntroduceerd, op basis van een uurtarief. Het wetsvoorstel is nu voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het streven van de regering is om de wet per 1 januari 2026 in werking te laten treden.
- Tot die tijd zal de beoordeling plaatsvinden op basis van de bestaande wetgeving en jurisprudentie, zoals het Deliveroo-arrest, waar wij eerder al over schreven in onze blogs en uitgebreid bij stilstaan in ons bijgevoegde informatiedocument.
Voorbereiden op de toekomst
De veranderingen met betrekking tot de handhaving van zzp-constructies vraagt om aandacht van elke bedrijf dat werkt met zzp’ers. Door je huidige samenwerkingen te herzien en alert te blijven op toekomstige wetswijzigingen, kun je problemen voorkomen. Heb je vragen of hulp nodig? Wij staan klaar om je te helpen bij het navigeren door deze complexe materie. Blijf onze blogs volgen voor updates over nieuwe wetgeving en handhaving!
Vincent Breedveld – breedveld@dayonelegal.nl
Chloë van Zwieten – vanzwieten@dayonelegal.nl