Hema moet 4,5 miljoen betalen aan Levi’s

Koster |
11 juni 2018

Hema veroordeeld tot betaling van 4,5 miljoen vanwege inbreukmakende Levi’s spijkerbroek

Wie kent hem niet? Iedereen heeft wel een Levi’s spijkerbroek in de kast liggen of ooit gehad, voorzien van de kenmerkende achterzakken met stiknaden (zie afbeelding rechts).

 

Om haar jeansmerk te beschermen tegen ongeoorloofde kopieën heeft Levi Strauss meerdere merken geregistreerd. Zo is ze sinds 1981 houdster van het zogenaamde ‘Arcuate’-beeldmerk, waardoor de getoonde stiknaden in deze vorm worden beschermd.

 

Hema weet dit. Of zou dit moeten weten. Want Hema heeft ruim 10 jaar geleden al eens deze stiknaden gekopieerd op een spijkerbroek en is toen door Levi’s op de vingers getikt. Partijen hebben toen een schikking bereikt, waarbij de merkrechten van Levi’s ook door Hema zijn erkend. Dat heeft echter niet mogen baten, want drie jaar geleden ontdekte Levi’s dat Hema wéér een inbreukmakende broek op de markt bracht (zie afbeelding links). Deze keer werd er echter niet geschikt en kwam het tot een gang naar de Belgische rechter.

 

De Rechtbank van Koophandel te Brussel heeft zich op 14 mei 2018 uitgesproken over deze “nep-Levi’s” die Hema heeft verkocht. De rechter komt tot de conclusie dat er sprake is van merkinbreuk doordat de stiknaden van Hema té veel lijken op het bekende beeldmerk van Levi’s. Door de significante gelijkenissen met het Arcuate-beeldmerk, levert het gebruik van de stiknaden door Hema ‘verwarringsgevaar’ op. Waardoor de consument wel eens zou kunnen denken dat hij een Levi’s broek bij Hema koopt in plaats van een nep-broek.

 

In een interview met Volkskrant zegt de advocaat van Levi’s daarover ‘te gruwen bij de gedachte dat de consument zal denken dat ook een bedrijf als Hema Levi’s-broeken verkoopt. Dat is zeer schadelijk voor het imago van het merk.’ Ondanks dat ik fan ben van Hema, denk ik in alle eerlijkheid dat je daar wel je vraagtekens bij kunt zetten. De broek bevat – zo heb ik begrepen – namelijk niet het kenmerkende ‘Levi’s-lipje’ of een naam die lijkt op Levi’s. Dat even los van de gekopieerde stiknaden. Want dat die érg op elkaar lijken staat vast.

 

Hema krijgt een verbod aan haar broek om de stiknaden verder te gebruiken en daarnaast moet ze ook schadevergoeding aan Levi’s betalen. Daarvoor wordt gekeken naar de hoeveelheid broeken die Hema heeft verkocht. Dat zijn er ruim 220.000 en de rechter beslist dat Hema € 20 per verkochte broek aan Levi’s moet betalen, dus zo’n 4,5 miljoen euro. Een aardig bedrag. Desalniettemin is Levi’s niet helemaal tevreden met de uitspraak, omdat ze 50 euro per verkochte broek aan schadevergoeding had gevorderd. Ik heb begrepen dat er nog niets bekend is over een eventueel hoger beroep.

 

Vragen over mode, design, auteursrechten of merkrechten? Bel DayOne via 070-3633555 of mail via koster@dayonelegal.nl

Voor verdere informatie over deze blog of advisering over het onderwerp, kunt u contact opnemen met DayOne advocaat Charissa Koster.
+31 6 535 385 76 | koster@dayonelegal.nl