overname op komst let op de vernieuwde uwv regels voor ontslag

Overname op komst? Let op de vernieuwde UWV-regels voor ontslag

van Zwieten |
10 juli 2025

Sinds 1 juli 2025 zijn de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen [pdf] van het UWV aangepast. Nieuw is het hoofdstuk over ontslag bij overgang van onderneming. Hiermee biedt het UWV werkgevers meer duidelijkheid bij overnames.

Bij een overgang van onderneming gaan werknemers in principe automatisch over naar de nieuwe werkgever, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Ontslag vanwege de overgang is niet toegestaan. Alleen bij een zelfstandige economische, technische of organisatorische (ETO-)reden kan ontslag gerechtvaardigd zijn. De kern van de UWV-toets is als volgt: er moet nog steeds sprake zijn van een redelijke grond, herplaatsing moet onmogelijk zijn, en de juiste ontslagvolgorde moet worden gevolgd (zoals het afspiegelingsbeginsel).

De regels maken nu duidelijk wat het UWV verlangt en van wie voor een goed onderbouwde ontslagaanvraag bij overgang van onderneming.

Wat het UWV nu verduidelijkt: 

1. Rolverdeling tussen vervreemder en verkrijger
De uitvoeringsregels verduidelijken wie de ontslagaanvraag moet indienen:

  • Voor de overgang:
    De vervreemder (huidige werkgever) dient de aanvraag in en onderbouwt dat het ontslag niet voortvloeit uit de overgang, maar bijvoorbeeld uit het vervallen van functies. 
  • Na de overgang:
    De verkrijger (nieuwe werkgever) doet de aanvraag en moet aantonen dat er een zelfstandige ETO-reden is ontstaan ná de overdracht.
  • Tijdens de overgang:
    Het UWV bepaalt wie op dat moment juridisch werkgever is en toets of die partij een redelijke grond voor ontslag heeft, indien de verkrijger de ontslagaanvraag voortzet. 
  • Bij twijfel of er sprake is van overgang:
    De vervreemder kan zekerheidshalve een aanvraag indienen om het risico op een loonvordering te beperken als er géén overgang blijkt te zijn geweest. Als UWV toestemming verleent, kan de vervreemder de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk opzeggen voor het geval er op een later moment juridisch wordt vastgesteld dat geen sprake is van overgang van onderneming. Als er toch sprake is van overgang van onderneming zijn de werknemers op het moment dat UWV op de aanvraag beslist van rechtswege in dienst gekomen bij de verkrijger. Een eventuele toestemming voor ontslag aan de vervreemder leidt dan niet tot een geldige opzegging van de arbeidsovereenkomst. 

2. Eisen aan de onderbouwing bij overgang van onderneming
Bij een ontslagaanvraag in dit kader moet de werkgever aantonen:

  • De datum van de overgang;
  • Of sprake is van een overgang en van welke omvang;
  • Welke partijen betrokken zijn;
  • Of hij vervreemder of verkrijger is;
  • Waarom ontslag noodzakelijk is en herplaatsing niet mogelijk.

Tot slot

Hoewel het UWV nu meer duidelijkheid biedt over ontslag bij overgang van onderneming, blijft dit juridisch complexe materie. De belangen zijn groot en de toetsing streng. Laat je daarom goed adviseren bij een voorgenomen overdracht. Wij helpen daar uiteraard graag bij.

Voor al uw arbeidsrechtelijke vragen kunt u contact opnemen met Chloë van Zwieten, vanzwieten@dayonelegal.nl
 

Download de PDF

Voor verdere informatie over deze blog of advisering over het onderwerp, kunt u contact opnemen met DayOne advocaat Chloë van Zwieten.
+316 26 91 34 38 | vanzwieten@dayonelegal.nl
chloe