Over vrije meningsuiting en artistieke expressie in een roman

Koster |
05 oktober 2018

Op 27 september jl. vond er een kort geding plaats bij de Rechtbank Amsterdam tussen Uitgeverij Van Oorschot en de moeder van schrijfster Nicolien Mizee.

De moeder vordert dat het boek van haar dochter, De porseleinkast, uit de handel wordt genomen. De porseleinkast is het tweede deel in de serie ‘Faxen aan Ger', waarin Mizee op schitterende, vaak zeer geestige en aangezette wijze beschrijft hoe zij tegen haar vrienden, familie, relaties en de wereld in het algemeen aankijkt. De faxen zijn gericht aan haar docent scenarioschrijven, die overigens nooit antwoordt. Het boek zou een schadelijk en kwetsend beeld geven van haar familie en van haarzelf, aldus de moeder. Zij is van mening dat haar persoonlijke levenssfeer in het geding is en prioriteit moet hebben in deze kwestie.

De advocaat van Uitgeverij Van Oorschot, Charissa Koster, bepleitte de vrijheid van meningsuiting en voerde aan dat het boek als roman in de winkel ligt. ‘Het boek is ontsproten aan de fantasie van Nicolien Mizee, is fictie en bestaat uit uitsluitend persoonlijke perceptie en bovendien kan voor de door moeder aangevochten passages bewijsvoering aangedragen worden.'

De kort geding rechter wijst op 11 oktober a.s. vonnis.

Het persbericht over deze zaak kan worden gevonden op de website van Uitgeverij Van Oorschot.

Voor vragen over onrechtmatige perszaken of de vrijheid van meningsuiting kunt u contact opnemen met Charissa Koster: koster@dayonelegal.nl

Voor verdere informatie over deze blog of advisering over het onderwerp, kunt u contact opnemen met DayOne advocaat Charissa Koster.
+31 6 535 385 76 | koster@dayonelegal.nl