DayOne advocaten
Kan niet
bestaat niet.
Creativiteit
en expertise
brengen altijd
een
oplossing.

Charissa Koster

1975
Charissa’s DayOne
Mei 1999
Toegelaten tot de Balie, lid van de Nederlandse Orde van Advocaten
Betrokken media, tech en corporate advocaat. Brede kennis van IP (IE), IT en ondernemersaangelegenheden, waaronder M&A, aandeelhoudersgeschillen en employment. Naast pro-actief adviseur en boardroom partner ook procesadvocaat. Staat naast de klant en denkt qua innovatie, crossmediale kansen en verdienmodellen drie stappen vooruit. Pakt door, is toegankelijk en weet goed om te gaan met de media. Charmante ‘straatvechter’ met expertise en karakter. 

Rechtsgebieden

Media & Privacy
Media-, pers-, privacy- en reputatiezaken (vrijheid van meningsuiting versus persoonlijke levenssfeer, (on)rechtmatige pers, portretrecht, AVG, reclame, sport & sponsoring)
IP
Intellectuele eigendom (auteursrecht, portretrecht, naburig recht, merkenrecht, handelsnaamrecht, modellenrecht, databanken en domeinnamen)

Tech & ICT
ICT (e-commerce, internet, gaming, nieuwe media & technologie, outsourcings, softwarelicenties, kunstmatige intelligentie (AI))

Corporate / employment
Corporate & commercial (ondernemingsrecht en arbeidsrecht/HR, inclusief M&A, overnames, reorganisaties, aandeelhoudersgeschillen en ontslagzaken)

Waar ligt mijn focus en expertise & hoe werk ik?

Ik ben media-advocaat en partner in de commerciële praktijk, met brede kennis van IE, ICT, media, privacy en vrije meningsuiting, digitale en innovatieve ontwikkelingen en corporate vraagstukken. Ik ben betrokken, scherp en pragmatisch. Daarnaast treed ik op als proactief adviseur, sparringpartner en procesadvocaat. Juridische expertise wordt gecombineerd met technische (IT/internet), strategische en bedrijfscommerciële ervaring.

Ik denk graag bedrijfstechnisch en commercieel mee over verdienmodellen, innovatie en ontwikkeling, de toekomst en koers van ondernemingen, personele kwesties en de bescherming/inzet van (bedrijfs)assets. Ik ben in staat om door te pakken, zeer snel te schakelen en goed om te gaan met de media en gang naar de rechter, als het belang van de zaak dat vraagt.

Naast mijn rol als advocaat treed ik ook op als reputatiemanager, internationaal sales agent en eindredacteur voor verschillende omroepen, producenten, kranten, boekenuitgevers, bekende artiesten, sporters en auteurs. Ik heb veel kennis over de bescherming van design en producten, merken/branding, product- en contentvermarketing, tech-ontwikkelingen, innovatie, cross-mediale activiteiten, storytelling en bewerkingen van boeken tot films, TV-series, games en theaterproducties.

Ik bezoek jaarlijks als gast/spreker (internationale) boekenbeurzen en filmfestivals, ben columnist en commentator in diverse media en mentor van junior juristen (onder meer bij Legal Women). Ik hecht eraan kennis over te dragen en mijn netwerk, expertise en ervaring te delen.

Aanbevelingen

Aanbevelingen in 2015, 2017, 2018 en 2019 voor TheNextWomen100, de honderd meest succesvolle ondernemende vrouwen van Nederland. In 2018, 2019 en 2020 benoemd tot “Next Woman to Watch” door netwerkorganisatie TheNextWomen.

Achtergrond

Afgestudeerd in de richting Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam (1998). In 2008 afronding van de postdoctorale Grotius Academy-opleiding Informaticarecht (met uitstekend gevolg). In 2003 afronding van de postdoctorale specialisatie/verdiepingscursus Arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden (met goed gevolg). Tevens rondde ik met goed gevolg de Leergang Sport & Recht af aan de Vrije Universiteit (2023). Ik ben lid van de Nederlandse Orde van Advocaten en verschillende vakverenigingen, waaronder de Vereniging voor Media & Communicatierecht, de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Privacyrecht en de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht.

Media en cliënten
Media noemen haar door haar rol in procedures voor bekende partijen steevast ‘een van ’s lands felste media-advocaten’ en ‘een charmante straatvechter’. Positieve referenties van cliënten zien vooral op ‘haar scherpte’, ‘het vinden van oplossingen voor onmogelijke zaken’, ‘haar onvermoeibare doorzettingsvermogen’, de ‘gouden combinatie van kennis van de markt, mensen en regels’ en ‘haar kennis, kunde en krachtige karakter’. Verder wordt volgens nominaties voor diverse prijzen op het menselijk/sociale vlak haar toegankelijkheid gewaardeerd, haar maatschappelijke en belangeloze betrokkenheid door vrijwilligerswerk, het coachen en lesgeven bij educatieve instellingen en het feit ‘dat ze altijd kijkt naar het beste resultaat voor de cliënt, ongeacht of dat een start-up, debutant of multinational is’.
DayOne advocaten
Rechtsgebiedenregister
Charissa Koster heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:
  • Intellectueel Eigendomsrecht
  • Informatierecht
    • Mediarecht
    • IT-recht 
 
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.